Thursday, December 31, 2009

welcome 2010!

salam n Bismillah....
pejam celik pejam celik dh nak msk tahun baru 2010.cepat je rasanya.rasanya azam 2009 pn byk lg yg tersangkut sbb aku nie bkn org yg suka berazam.mcm biasa la klau tahun baru ja azam tahun baru mesti bt lagi walau pn tu sebenarnya azam tahun lepas.

aku dh ada 3 diari utk tahun nie.satu yg mmg kakitangan kerajaan dpt.tahun lepas punya pn aku xtulis apa2 lagi dh dpt baru.satu lagi en. suami bagi (airforce bg kt dia sebenarnya).dia bg supaya aku tulis perbelanjaan aku seharian sbb katanya aku terAMAT lah boros.kejap je duit aku abis.tp aku pn xpasti aku akan tulis ke tak.nnti kantoi plak belanja2 xperlu yg aku dh buat.satu lagi yg kecil molek tue dr supplier utk aku tulis jadual on-call.tahun lepas pn dpt tp balik-balik aku belek jadual on-call yg dilekat kt board.
so aku amatlah berharap hujung tahun depan diari2 nie digunakan sepenuhnya bkn lagi utk hiasan semata2

azam tahun 2010:
  • nk jd anak,isteri,mama yg solehah,baik,penyayang.
  • buka account tabung haji utk hero aku,asyraaf haziq
  • maybe invest skit2 dlm public mutual..insyaAllah
  • family trip kt mana2 pantai
  • pekerja yg rajin sbb selama nie malas skit
  • xmo boros lagi
  • kalau ikut byk lagi, tp aku tkt xtercapai plak
mudah-mudahan kan tercapai...

nk kongsi satu info,gerhana bulan penumbra(separa) dijangka akan berlaku sejam slepas sambutan tahun baru bermula dr pukul 1.17 am n berakhir pd 5.28 am.so ramai2 la kita saksikan k.

Wednesday, December 30, 2009

haziq suka..???

salam n Bismillah...
nie la antara hobi hero aku.menulis menconteng.pantang nampak en. suami pegang pen mesti nk juga.en. suami plak peminat silangkata,selalu la pen kt tangan.haziq apa lagi,nak juga la.
klau dh dpat pen n kertas,mula la ligat tgn haziq mencorakkan kertas tue
xckup kertas aku bagi,paper pn boleh la asal dia dpat conteng.
sambil mencangkung pn dia boleh lg nk conteng.aku mmg xkisah melayan dia menconteng sbb dgn cara nie boleh dia belajar menulis dgn cepat.lepas nie aku nk cari colour pencil yg non-toxic so warna warni skit contengan dia.tp aku atau en.suami atau makngah mesti kt tepi utk supervised dia.ye la budak2 lg, mana tahu bahaya tajamnya pen tue.

ini hasil contengan haziq kt LANTAI umah aku.xpe,dpat lap tp kalu kt dinding...TIDAK...haziq,mama x sapu DINDING umah dgn cat mahal boleh lap tue ye nak...

Tuesday, December 29, 2009

cerita balik kampung...

salam n Bismillah....
akhirnya ari khamis lepas aku pilih utk balik kampung.aku,haziq,makngah n pakusu bertolak kul 9mlm.en.suami izinkan aku dgn hati sdkt xbest sbb mana pernah aku n haziq tinggalkan dia seorang diri.ha..ha..ha....gelak jahat
aktiviti ari pertama kami ialah kenduri akikah anak sedara aku,ku zara raisha.walau pnat aku ttp gagahkan diri membantu apa yg patut walau hakikatnya aku lebih byk menyibuk jer.haziq mcm biasa ke sana ke sini diusung oleh org2 kampung yg suka sgt melayan dia.

juadah di atas adalah antara menu ari tue.saja ku highlightkan sayur2an nk bgtau korang betapa mak n abah aku pentingkan kesihatan walau hakikatnya lauk kambing seperiuk besar

nie antara penduduk kampung yg datang membantu.trima kasih byk2 ler.kami mmg xpakai khidmat katering sbb org kampung aku mmg ringan tulang k...

zara,mak ja n haziq.mmg haziq xpenat langsung berlari ke sana sini.tp yg xbestnya dia jd kaki buli plak.abis anak sedara aku kena babab dgn haziq.sorry zara,mak ucu beli apa2 nnti k ganti zara kena babab ari tue.for mak ja,tq sbb jaga adik haziq

nie foto gedik2 aku snap masa teman mak aku g saloon.

hari ahad malam kami pn naik bas blk kl.nie first time aku bwk haziq naik bas blk kl.mmg takut gak dia bt perangai atas bas,+story mengerikan pasal bas 2 tingkat yg accident tue tp ku try je la.sblm naik lg haziq dh zzzz...lenguh gila pangku dia.mujur dia xmerengek ke apa.cuma kalau terjaga terus ku kasik nenen.tue untung orang yg breastfeed nie,mudah di mana jua ada tersedia.xpayah nk ngusung flask bagai tue.pkl 5pg sampai tol duta dia dh tjaga.tercengang2 dia tjk sana sini atas bas.jenuh aku dk story mory pasal bas kt dia.suka sampai pudu xtido.bila turun bas,en.suami dh menunggu penuh kerinduan pd 2beranak nie.
hopefully after this aku dpt blk 2beranak sndiri so xpayah le tggu en.suami kalau dia ada kerja.lg kerap kot kalau dh biasa mcm zaman aku ngandung dulu2,tiap2 minggu.he..he..he...en.suami,masukkan skali peruntukan balik kampung dgn bas dlm budget 2010 ye..

Wednesday, December 23, 2009

dilema balik@xbalik

salam n Bismillah..
lagu yg currently aku suke bangat....

Trouble he will find you no matter where you go, oh oh
No matter if you're fast, no matter if you're slow, oh oh
The eye of the storm or the cry in the mourn, oh oh
You're fine for a while but you start to lose control

He's there in the dark, he's there in my heart
He waits in the wings, he's gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!

Trouble is a friend but trouble is a foe, oh oh
And no matter what I feed him he always seems to grow, oh oh
He sees what I see and he knows what I know, oh oh
So don't forget as you ease on down the road

He's there in the dark, he's there in my heart
He waits in the wings, he's gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh

So don't be alarmed if he takes you by the arm
I won't let him win, but I'm a sucker for his charm
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!

Oh how I hate the way he makes me feel
And how I try to make him leave, I try
Oh oh, I try!

He's there in the dark, he's there in my heart
He waits in the wings, he's gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh

So don't be alarmed if he takes you by the arm
I won't let him win, but I'm a sucker for his charm
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!
Ooo, oh ooo, ooo ahh


apa keheinye yop aku letak lagu nie dlm post aku tah.tp waktu dk dlm dilema mcm drama swasta plak aku nk dgr lagu nie.aku dlm dilema sama ada nk blk kg @ x esok(khamis le).mak aku call dr kg tanya xnak ikut makngah blk kg ke cuti 3 ari nie.abg aku plak bt kenduri akikah anak sedara aku lak.kan cuti 3 ari,xde oncall so aku berkira2 nk blk,tp en. suami ada kerja.dia izinkan aku blk,tumpang bapak sedara aku yg nk blk kg,tp nk blk kl dgn bas le.tah le,sian plak nk tggal en. suami terchenta kt umah.maklumlah bini baik.lgpn aku tkt nk naik bas dgn haziq.takut dia bt perangai.tp en. suami suruh aku naik malam,biar haziq tido je dlm bas.lgpn mak ngah ada.tp xler...serabut betoi la

Tuesday, December 22, 2009

hobi baru mereka

salam n Bismillah...
kali nie aku nk memperkenalkan hobi baru mereka..mereka itu merujuk pd 2 beranak, en.suami n asyraaf haziq.actually dh lama benar en.suami mtk nk bela ikan nie tp aku xbenarkan.ye la, umah besar lubang ketam ada hati nk bela ikan.mana n letak akuarium tue.nak jgk haziq tolak klau aku izinkan.
keterbukaan hati aku nie berlaku bila mengunjungi cold storage.sibuk dk memilih barang aku tgk haziq terjenguk2 mcm mengendap something.tiba2 hilang,rupa2nya dh terpacak depan akuarium yg ada ikan hidup tue.sian aku tgk.terloncat2 dia tgk benda tue mcm excited giler.en. suami pn teruskan misi memujuk...n dia berjaya.

haziq seronok le bila ada akuarium nie."fish,fish" je kt mulut.tp tangan still xdok diam le,nk jugak pegang.tp yg best nya,dia boleh le plak mskkan small toys dlm tue.kereta,lego semua dia mskkan.last2 en.suami pn bt penutup.jgn haziq yg masuk dlm tue dah le.

nie hasil kerja en.suami setelah bersusah payah bhari2.bkn ikan je,lobster pn ada gak.xpaham le aku.yg penting 2 branak tue happy dah le..
lepas nie diaorang berkira2 nk bela kucing,bt definitely NOOOO....>>>bcoz aku takut dgn kucing..

Monday, December 21, 2009

kerja kat rumah?

salam n Bismillah...
bila aku tonton buletin utama mlm nie rasa seronok sgt bila jabatan kerja raya umumkan 39 org perintis kakitangan mnereka yg akan bekerja dr rumah.insan2 terpilih nie adalah dr kalangan ibu tunggal,tempat kerja jauh dr rumah n yg dh bekeluarga.mesti attitude diaorang nie bagus kn sbb tue tpilih utk bt kerja pejabat kt umah.

tp mesti ada pro n cons kan.yg pro nya mesti dpt bekerja dgn hati tenang,xpayah pikir jammed,duit tol,minyak etc.rumah tangga pn at least terjaga gak.wktu rehat kn mmg rehat ke kt umah dpt le memasak utk en. suami tersayang.

tp masalahnya klau yg anak kecik2 nie.logik ke dpt kerja dgn tenang bila anak terjerit2 nk itu ini.tu belum lg yg suka merengek.kalau anak aku mesti dh xjd kerja.

kalau aku plak,mesti n confirm aku bgn punch card n sambung tido blk.dh tue plak kalau aku kerja kt umah, camne aku nk peluk en. suami atas moto,sian dia naik moto g keja sorang2 statement geli2 dr seorang isteri tp xde pekdahnya aku kerja kt umah.xder nya kementerian kesihatan nk bt weng bg geng paramedik kerja dr umah.g*la apa.so, aku xyah la nk berangan nk kerja kt umah.lain le klau en. suami dh naik taraf jd jutawan, aku buka lab kt umah la kot,tp waktu tue aku dh jadik bos.

apapn,tahniah le pd 39 orang yg terpilih n juga ahli keluarga diaorang.bekerjalah utk 1 malaysia.rakyat didahulukan pencapaian diutamakan...

Friday, December 18, 2009

anak mama...

salam n Bismillah....
ari nie public holiday, aku lepaking kt umah ja.mak ngah balik kg(mmg tue keja dia tiap kali ujung minggu),aku dgn haziq je la kt umah.en. suami plak ada kerja, lg boring le terperuk kt umah.mulanya ingat nk g PD, tp esok oncall plak.nk g ronda2 dlm kl, tp dh en. suami xder, xhingin aku keluar umah tanpa dia.almaklumlah ciri2 isteri mithali

pg2 bgn tido ja dh kena dk bcakap dgn haziq.ada je benda dia bt nk bg aku marah.diambiknya pool yg penuh dgn bola, dilemparnya ke lantai.jenuh aku dk mengutip bola tue.bila aku marah, dia bergolek2 menangis atas lantai.dk kejap plak, disepah2 mainan, baling sana sini.sabar...sabar..

bila time mandi plak, besen mandi yg penuh dgn air langsung xpandang.dia nk baldi tinggi yg ada air.terjerit2 aku dlm bilik air.jarang bt perangai pelik,tp alih2 ari nie mcm2 dia bt.bila xbg,terus nangis mcm kena pukul.aku plak dh mcm mak tarzan dk terjerit2.

time aku lipat baju,abih baju aku dh lipat disepahnya.xckp dgn tue,baju yg aku xlipat pn disepahkan juga.sabar lagi...

makngah call aku cerita apa haziq dh bt,dia ckp haziq suka la aku dk dgn dia.tue cuba tarik perhatian aku bg layan kerenah dia.btl jgk la kot sbb aku mmg sll marah2 haziq kalau dia salah, tp aku bt tue sbb nk bg kontra dgn en. suami yg langsung xmarah biarpn haziq bt perangai.

tp bila difikirkan balik,agaknya itulah yg mak aku rasa bila aku bt perangai dulu2.aku anak bongsu,jd segala kemahuan,kehendak n kerenah aku mesti dituruti.abah aku plak xpernah marah aku, jd aku lg la naik lemak.walau mcm mana pn mak aku xpernah tinggikan suara pd aku.perangai buruk aku tue la agaknya haziq ikut...

lepas nie aku nk tanamkan azam xnak marah2 pd haziq.aku nk kurangkan tinggi suara pd haziq ala2 mak tarzan.aku xnak anak aku ikut perangai aku yg suka mberontak tue.

pd en. suami maafkan mama ye sbb mama sll tengking2 anak papa.lpas nie mama janji xbuat lg k..

.......gmbar kt atas tue masa haziq berumur 41 hari,sj aku layan gmbar haziq dr lahir smpai skrang sbb aku rasa bersalah pd anak aku.haziq, mama sayang haziq....

Thursday, December 17, 2009

CPR?

salam n Bismillah....


apalah plak kena mengena CPR dgn aku plak kan?bkn apa, ari rabu lepas aku mengikuti kursus CPR yg diadakan di Auditorium Pusat Darah Negara.kursus sehari nie adalah dgn kerjasama kakitangan jabatan kecemasan Hosp. Kuala Lumpur.kiranya nk bg pendedahan la pd staf PDN ttg CPR walaupn aku kt lab tue berdepan dgn darah je bknnya patient.

nie la anak patung yg jd mangsa aku.nasib baik ada face shield tue nk letak kt mulut dia.kalau dak mati2 aku xkan hembus mulut patung tue...takut jgk le virus apa2 terlekat kan naya aku,org lain plak kena bt CPR kt aku plak nnti.aku nie org ke berapa ribu agaknya guna patung tue.

gambar kt atas xder kena mengena dgn CPR ye.cumanya kalau anak2 anda bersenang lenang dlm kolam yg hanya dipenuhi bola2 nie,xpayah angkat bt CPR.lain le air ye...
lastly,tq pd semua yg involved dlm kursus nie.hope kalau ada kecemasan di depan mata, hulurkan tgn,ringankan beban ye...klau yg xpandai bt CPR, jgn le memandai nk praktik plak.just call 999 k...

dibawah nie sedikit info pasal CPR (Cardiopulmonary Resuscitation):

-hanya dilakukan jika mangsa 'Collapse'
-CPR dpt mbekalkan pengaliran darah beroksigen yg kecil tp kritikal ke jantung n otak.tp CPR, dlm tempoh 4 ke 5 minit shj mangsa mungkin mengalami kerosakan otak yg kekal.dlm 10 minit, peluang hidup adalah 0.
-pastikan kaw persekitaran anda adalah selamat sblm CPR dilakukan.dptkan seseorang utk menelefon Ambulans dan anda bolehlah meneruskan bantuan CPR pd mangsa sehingga ambulans tiba.

tp aku terikir gak,kalau kt public berani ke aku nk bt klau benar2 terjadi.bkn apa kn byk penyakit berjangkit skarang nie.mgkin aku boleh apply pd org terdekat je kot.tp xpe la, at least aku belajar.kalau x sia2 jd ahli paramedik kan?

Wednesday, December 16, 2009

haziq nk jugak!

salam n Bismillah...
semalam en. suami rebuskan edamame yg dh 2 ari terperap dlm peti.sejak fenomena edamame melanda SusuIbu, aku juga antara ibu2 yg mencubanya sbg pemakanan tambahan utk increase breastmilk aku.almaklumlah haziq pn dh setahun 5 bulan,mana nk melimpah ruah mcm zaman dolu2.demi nk meneruskan niat murni aku utk 'extended brestfeeding,.maka mcm2 la usaha yg aku lakukan.dulu aku beli kt cold storage the mall.mujur jugak Cold Storage dh lebarkan sayap perniagaan kt wangsa walk,so dekat umah aku je,mudah nk dpt.tp sorry to say, "wahai org2 kg aku n seangkatan dengannya,peluang anda tipis nk dptkannya"--->means if anda kt kwsn small town maka dukacita aku bgtau mmg susah nk dpt benda alah nie :-(
bila dh direbus sekejap n then di toskan, anda boleh le menikmatinya.tp gambar di atas adalah kisah benar.haziq awal2 lg dh jdkan benda nie mainan dia.so kami mkn2 le ramai...aku,en. suami n haziq.

sudahnya, 60% utk en. suami, 30% shj utk aku n selebihnya dlm mulut haziq n disepahkan di atas lantai...

info di bawah adalah berkenaan edamame yg ku google searchkan.so buka kamus pd yg kureng memahaminya...

"Edamame, pronounced /ěd'ə-mä'mā/[1], is a preparation of baby soybeans in the pod commonly found in Japan, China, Hawaii and Korea. The pods are boiled in water together with condiments such as salt, and served whole.

Outside East Asia, the dish is most often found in Japanese restaurants and some Chinese restaurants, but has also found popularity elsewhere as a healthful food item.

The United States Department of Agriculture states that edamame are "a soybean that can be eaten fresh and is best known as a snack with a nutritional punch".[2]

Edamame also contains protein, which further helps stabilize blood sugar, and omega-3 fatty acids. In some circumstances, this can also result in a laxative effect. This is a popular traditional remedy in regions of Asia, where it is known as Bhatamas.[3]

Edamame beans contain higher levels of abscisic acid, sucrose, protein than other types of soybean. They also contain a high source of dietary fiber, iron and calcium."

baguskan khasiat edamame nie.baik utk menambahkan breastmilk.rasanya pn yummy!!!





Saturday, December 12, 2009

jom layan...

salam n Bismillah.....

dah lama rasanya xhapdet blog.dh naik sawang dah pn.ari ni akhirnya aku hapdet jgk.tp cerita lama2 jer....jom layan....

nie fisrt time en suami berjaya pujuk haziq pakai cap.anak teruna aku nie mmg xsuka pakai apa2 pn kt kepala dia hatta songkok.en suami plak mmg pandai pujuk haziq utk bergambar.kerja nie dilakukan mereka waktu aku oncall.aku balik je terus en suami tjk gambar nie....i luv....

gambar nie plak waktu balik kg raya haji lepas.nie le kerja haziq dgn sepupunya zara.mmg asyik merempit je la 2org nie ptg2 kt laman umah mak aku.aku beli motor kapcai nie kt kg sbb anak aku dk berebut basikal zara mcm itu harta mama dia punya

nie plak kerja en suami yg nak sgt haziq main air kt jusco au2.mmg dh lama dia pujuk aku benarkan haziq main air sbb tiap ptg dia bwk haziq kt situ.aku plak xbenarkan dgn alasan mcm kampung benar xpernah nmpak air pancut n the best reason aku bg air kt situ dicemari bakteria pseudomonas.aahakss....en suami aku bkn tau apa kebendanya tue sbb aku je belajar mikrob.tp naluri keibuan aku nie tersentuh gak bila haziq meronta2 nk turun main.k la,mama bagi gak.tp sekejap je.seploh minit lpas tue aku berkejar ke toilet dlm au2 bilas badan anak aku.mujur gak rumah aku tepi tue je,jd cepat2 kami balik...